11 Aralık 2015 Cuma

FAHİŞELİK VE GENELEVLER ANTİK DÖNEMDE NASILDI?


             ANTİK DÖNEM CİNSEL YAŞAMI

  
 Dünya'nın ilk Reklamı bir geneleve ait arkadaşlar ne kadar işinize yarayacağı değil genel kültür şeysi için diyorum tamamen. Bu solda ki resim Efes Antik kentinde Konak Genelevinin  yolunu tarif etmek amaçlı yolu takip edin geneleve ulaşırsınız anlamında bir ayak izi. 

   Reklamın sloganı ise ''Solu takip et, Kadınlarla dolu Aşk evine ulaş.''

   Fahişelik şuan ki gibi ayıplanan dışlanan değil o günlerde saygın bir meslekti.Soylu sınıfın kızlarından seçilirlerdi ve bereket getirdiğine inanılırdı ama bir süre sonra bu bir sektör halini almaya başladı. İlk bilinen genelev MÖ 6.yy da Atinalı Solon tarafından açılmıştır.

    Yunan toplumunda bazı cinsel pozisyonlar kadınlarla yapılması çok ayıp sayıldığından fahişelere giden erkek sayısı gün geçtikçe artmıştı. Solon bu yönelimi devlet kasası lehine çevirmek için cinsel ayrımcılığı güçlendiren şu konuşmayı yapmıştır.''Atinalı eşler, sizin evinizde oturup gençlik ve güzelliğinizi korumanız gerekmektedir.Bırakınız kocalarınız fahişelerle cinsel isteklerini tatmine çalışsınlar ve sizi rahat bıraksınlar...'' 

   Bu sektör bir süre sonra alt sınıfın yaptığı, gizlice ve kayıt dışı bir hal almaya başlamıştı.Saygı duyulmamakta takip etmiş ve günümüze ulaşmış.

Aşağıda verdiğim link Blogumda yazdığım genelevlerde kullanılan sikkelerle alakalı bu konuda tekrar bahsetmek istemedim.
http://arkeolojist.blogspot.com.tr/2015/03/roma-donemi-cinsel-figurlu-sikkeler.html


4 Aralık 2015 Cuma

Mucize Tohumlar Şaşırttı

                800 YILLIK TOHUMLAR FİLİZLENDİ

     Konu ne kadar ilginizi çekti başlıktan bilmiyorum ama şuan bu yazıyı okuyorsanız, okunmama korkusuyla attığım flaş flaş flaş gibi ''tohumlar şaşırttı'' başlığım sizi yazıya çekti ya da Okan bir şeyler yazmış uzun zaman sonra okuyayım yazık lan diyerek girdiniz neyse çok uzattım bu ara içimi dökecek kimsem yok kusura bakma sayın okur bir sonra ki pragraf tamamen bilimsel konuya geçelim ve okullarda ki gereksiz ciddiyete bürünüp sanki hiç gülmemiş gibi davranan hocalar gibi olmasa da belirli bir ciddiyetle bu ilgimi çeken konuyu biraz anlatayım. (Bu cümleye kadar okuduysan Adamsın Lan)
     Kanada Winnipeg Üniversitesi doğal olarak bir Arkeolojik kazı sırasında buldukları Çanağın içerisinde tohumlar bulunuyor ve bu tohumları ekmeye karar veriyorlar. Büyük ihtimalle filizlenmeyeceğini düşündükleri tohumları ekiyorlar. Bir kaç tanesi filizleniyor ve aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Kabaklar oluşuyor ama bunlar bildiğimiz kabaklar gibi değil gördüğünüz gibi hem fiziksel hem kimyasal bir çok farklılığı olan tür ortaya çıkıyor.

       Gate Oksomin adı verilen bu kabak 800 yıl önce o çanağın içine konurken olayın buralara geleceğini eminim düşünmüyordu ama iyi ki koymuş ve soyu tükenen bu türü bizlerde öğrenmiş olduk kim bilir bu toprakların altında daha ne kadar böyle bitki kalıntısı var. Bu tür normal kabaklardan büyük dedik çekirdekleri de bir o kadar büyük ve turuncu tıpkı dışı gibi yakında Bim raflarında görür müyüz bilmiyorum ama Üniversite üretime çoktan başlamış bile.
         Konuyla ilgili Facebook'da yazılan bir yorum, adam olayı özet geçmiş uzun uzun anlattım ben de kusura bakmayın artık.


29 Mart 2015 Pazar

Kirpilerin Marifetine Bakın

                      Kirpiler ve Arkeoloji

       İsrail’de bir kirpi itina ile yeni buluntuları gün yüzüne ulaştırdı.  İsrail Antik Eserler Kurumu kirpi sayesinde 1400 yıllık bir seramik yağ lambasını çıkardı. Bu nasıl mı oldu derseniz kirpiler açtıkları 15 metreye ulaşan çukurlarını açarken önüne çıkanlarıda itina ile dışarı atıyor işte bunu yaptıkları sırada Arkeolojik bir alanda bulunuyorlarsa bu yağ lambasında olduğu gibi zarar vermeden dışarı çıkarıyorlar.
Antik Eserler Kurumu’nda kaçakçılığa karşı savaşan Ira Horovitz, “Kirpi mükemmel bir arkeolog, insafsız bir kazıcı. Kirpilerin arkeolojik alanlarda kazması çok karşılaşılan bir durum. Kirpi toprağı, önüne çıkan herhangi arkeolojik buluntularla birlikte ustalıkla bir kenara atıyor” diyor ve tüm kirpileri kazılara çağırıyor lisansı olmayan kirpilerin cezalandırılacağını söyleyerek de konuya esprili bir yaklaşım sunuyor.

25 Mart 2015 Çarşamba

ROMA DÖNEMİ CİNSEL FİGÜRLÜ SİKKELER

                            CİNSEL FİGÜRLÜ SİKKELER

              Üzerinde cinsel figürler işlenmiş sikkeler, Spintria. M.S 1 yüzyılda İmparator Tiberius'un resminin bulunduğu bir parayı tuvalet ve geneleve götüren kişi ihanet suçlamasıyla ölüm cezası bile alabilirmiş. İşte bu yüzden Romalıların kısa sürede olsa bu parayı basmış olabileceği düşünülmekte. Pompei kazılarında da duvar resimlerinde bu tip figürler işlendiği saptanmıştı fakat bu sikkelerin genelev değilde hamam kazılarında çıkmış olması bazı araştırmacıları düşündürmekte ve o dönem yaşamında bu tarz figürlerin işlenmesi çok doğal karşılanmış ve sanat değeri olabileceği ihtimali de yüksek gibi duruyor.
                  









22 Mart 2015 Pazar

İLK OYUNCAK ARABA

                                İLK OYUNCAK ARABA

     Bu oyuncak araba hakkında ilk oyuncak olduğu ve tarihleme konusunda bazı sıkıntıların olduğunu araştırırken tespit ettim.
     Bu sıkıntıların sebebi ise kısaca şudur ki bu malzeme Mardin-Kızıltepe yüzey araştırılmasında bulunmuştur ve yüzeyde bulunan malzemelerin tarihlendirilmesi her zaman için  biz Arkeologlar veya adayları için sıkıntılıdır.Mardin Müzesinde sergilenen oyuncak M.Ö 5500-3000 e tarihlendirilmiş görünüyor ve bu bana çok genel bir tarihlendirme geliyor bu yüzden en eski oyuncak demek imkansızdır ama ilk oyuncak araba demek çok daha doğru geliyor bana.Görüntüsü günümüz F1 araçlarını andırmakla beraber üzerinde ki emek oldukça ilgiyi üzerine çekmekte.




 

21 Mart 2015 Cumartesi

GYMNASIUM

                                   

                                  GYMNASİUM


     Gymnasium, halkın soyunarak beden eğitimi yaptığı bir yer anlamına gelir. Helen yaşamında beden eğitimi büyük rol oynardı, olağan eğitim düzeninde gymnastike, mousike’yi (müzik ve edebiyat) tamamlardı. Gymnasium kelimesi Grekçe gymnos yani ‘‘çıplaklar’’ anlamına gelen çoğul sıfattan türemiştir. Çünkü yunanlılar çıplak spor yaparlardı.Genellikle kent yönetimince inşa ettirilen bu gymnasiumlar geniş bir spor tesisi niteliğindedir. Yapıldıkları dönemin koşullarında öncelikle iyi asker yetiştirilmesi gözetilse de fiziksel eğitimle ruhsal ve zihinsel eğitim arasında yetkin bir uyumun sağlanmasına da özen gösterilmiştir. Bu gün Almanya da lise ve dengi okullar Gymnasium ismi ile isimlendirilmiştir.Gymnasium’larda genellikle öğleye kadar güreş, boks, disk atma, uzun atlama, koşu gibi bedensel etkinlikler yapılmış (öğleden sonra ise dil ve gramer, güzel konuşma (retorik), coğrafya, matematik ve müzik dersleri görülmüştür.


KAYNAKÇA

Bingül,A. “Antik Dönemde Gymnasiumun Önemi ve Pergamon Antik Kenti’’ Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi,2013.

Not: Gymnasiumlar Antik dönemin en önemli sosyal ve mimari öğedir konu hakkında daha geniş bir bilgi edinmek için yararlandığım kaynakçayı araştırabilirsiniz.